Hengitä olet perillä

Olin tänään ajamassa kohti tuttua kohdetta. Saapuessani melkein perille, oli uusi kyltti, joka sai minut pohtimaan elämääni. “Hengitä olet perillä” kertoi minulle saman sanoman, jota hoen itselleni päivittäin. Hymyile ja hengitä, kaikki on hyvin. Erityislapsiarki on haasteita täynnä ja omille tunteille ei ole tilaa. Tunteet tulee ymmärtää, mutta vanhemman tulee olla pääosin aina tyyni ja rauhallinen. Lapsi aistii paljon ja vanhemman tyyneys tukee lapsen hyvinvointia. Muistan, kun tapasin mieheni ennen lapsiamme. Koin ahdistavana hänen syvähengityksensä. Hän hengitti aina syvään, kun koki jotain haastavaa tai tunteellista. Hän kertoi sen laskevan stressitasoja ja olevan yleisesti äkillisiä stessitilanteita kohtaavien ammattiryhmien käytössä. Tuolloin vielä en ymmärtänyt sitä ja ahdistuin siitä. Lapsuudenkodissani se oli voimakkaan tunteen merkki. Nyt kun olen itse alkanut käyttämään tuota samaa tekniikkaa, huomaan äitini ahdistuvan siitä aina ajoittain. Minulle se on nykyään merkki selviytymisestä ja voimasta. Annan itselleni aina aikaa hengittää.

Kotonamme käy välillä lastenhoitajia ja osa heistä on ihmetellyt taulua keittiömme seinällä. Siihen on kirjoitettu voimalauseita, joiden ajatuksena on tukea heidän itsetuntoa. Olen huomannut, että kirjoitettuna tekstillä on vahvempi vaikutus yksilöön ja se muuttuu todeksi. Tämän vuoksi koin tuon kyltin mietelauseella koskettavana. Se sai minut hätkähtämään ja mietin sitä koko loppumatkan. Se puhui kanssani samaa kieltä.

Hengittäminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita päivittäin elämässämme tarvitsemme. Hyvinvointineuvojat neuvovat meitä elämään rennommin ja kokemaan erilaisia tunteita ilman syyllisyyttä. Nämä opit eivät kuitenkaan aina ole erityislapsiarjessa mahdollisia. Erityislapsen vanhemman tulee olla joka hetki, kun lapsi on läsnä, vahva. Tulee olla rauhallinen ja tukea lapsen tunteita omien tunteiden kautta. Avainsanoja ovat: rauhallisuus, lempeys ja toisto. Lapsi ei aina ymmärrä tuntemiansa tunteita, joka tuo elämään omat haasteensa. Lapsi näkee ja tuntee ehkä enemmän kuin ymmärrämmekään. Hän aistii jokaisen sanan ja kuiskauksen, joka hänestä puhutaan. Hän kuulee, näkee ja reagoi.

Hengittämällä omat tunteeni pois, tasaan omia tunteitani ja stressitasoani. Hengitän myös ennen kuin reagoin. En anna lapselle omalta osaltani liian paljon tunteita käsiteltäviksi. Autan tällä myös lasta selviämään arjen tilanteista ilman sitä tunnetaakkaa, jonka hän minusta muuten aistisi. Entä omat tunteeni? Ne on tärkeä hengittää ulos, koska niille ei usein ole aikaa. Ne saattavat ajoittain myös purkautua yön hiljaisina tunteina kyyneleinä tai menetettynä arkena. Ne saa tuntea ja ne on tärkeä tuntea, mutta vain silloin kun lapsi ei ole läsnä. Olen pikku hiljaa huomannutkin keskittyväni kohti sisäisen rauhan etsimistä ja keskittymistä siihen aitoon ja hyvään, joka elämässäni on. Arjen kiireisinä ja haastavimpinakin hetkinä olen huomannut taas löytäneeni sen rauhan, jonka joskus jo kadotin. Olen taas oma itseni. Voitko kuvitella? Silloin, kun itselle ei ole arjessa riittävästi aikaa edes ajattelulle ja täytyy keskittyä vain voimaan hyvin, sitä onkin alkanut voimaan paremmin.

Tähän koen suurimpana syynä olleen eteeristen öljyjen sekä Young Livingin omien lisäravinteiden käytön, sekä yllä mainitsemani aitouteen ja positiivisuuteen keskittymisen. Vaikka käytän öljyjä pääasiassa lapseni tunteiden tasaamisessa, käytän niitä nykyisin myös omien tunteideni tasaamisen tukemisena. Hengittäminen ja eteeriset öljyt ovatkin elämässämme oleva tärkeä voimavara. Myös lapseni nauttii eteerisistä öljyistä ja kokee ne hyödyllisiksi.

Erityislapsen äitinä arki muuttui haastavammaksi. Sosiaalinen ympyrä kaventui, mutta myös rikastui. Kun ei ole aikaa keskittyä epäolennaiseen, sitä keskittyy vain siihen olennaiseen: hyvinvointiin. Aitous, rehellisyys ja avoimesti kaikkien asioiden käsitteleminen ovat olleet meidän onnemme salaisuus. Pyrin olemaan katselematta taaksepäin siihen arkeen, joka jollain toisella on ja keskittymään siihen mitä meillä on.

Tänään käytimme iltaöljynä diffuuserissa Loyalty ölyä. Kuulin muutama viikko sitten sen sisältävän useita arvokkaita öljyjä, jotka lisäävät hyvinvointiamme.

Sain tämän öljyn tilaajalahjana 12kk kuukausitilaajana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: