Aistituotteet

Aisteja stimuloivat ja yksilön oloa helpottavat esineet ja tavarat saattavat olla hyvinkin yksinkertaisia. Ensimmäisessä tekstissäni kerroin, kuinka olin saanut tarkkaavaisuuden kohdentamiseen yksinkertaisen aistituotteen ohjeen. Tätä käytimmekin ensimmäisen kesän melko ahkerasti. Nyt tuo tuote on jo ehtinyt hukkumaan. Tarkoitukseni on silti ollut tehdä se vielä uudestaan. (Siihen tarvitset 1. pullon, hileitä sekä pienen lelun. Laita pulloon vettä n. 2/3 ja lisää lelu sekä hileitä haluamasi määrä. Tämän jälkeen sulje korkki hyvin liimalla. )

Erilaisia aisti sekä sensomotoriikkaa tukevia tuotteita etsiessäni huomasin niiden olevan joko kalliita tai vaikeasti löydettäviä. Törmäsin myös useasti erilaisiin aistihuoneisiin, josta sain idean alkaa itse tekemään kotiimme aistinurkkia. Pidin silmäni auki aina, kun kuljin töissä ja vapaa-ajalla sekä käytin luovuuttani. Yksi tärkeimmistä hankinnoistamme oli valkotaulu. Tämä yksinkertainen ja pieni ostos tuki lastani piirtämisen harjoittelussa. Lapsi oppi piirtämään aluksi valkotaulun avulla sekä muovailemaan itse kovettuvan helmimassan avulla. Tämä avasi uusia ulottuvuuksia lapselle, joka ei uskaltanut edes koskea saveen.

Ostimme myös strider14x potkupyörän, muovisen majan, liukumäen ja trampoliinin helpottamaan arkeamme. Selkeytin kodin järjestystä ja pyrin helpottamaan elämäämme niin paljon kuin pystyin. Sijoitin erilaisia kuvallisia ohjeita ympäri kotiamme, joiden tarkoitus oli selkeyttää elämää ja jäsentää lapsen rytmiä.

Ostimme myös motoriseen levottomuuteen helpottavia liikkuvuutta edistäviä tuotteita kuten Suomen voimistelutuotteen renkaat ja ilmajoogamaton. Lisäksi olen huomannut, että puolapuut olivat lapselle tärkeät päiväkodissa. Rankan päivän jälkeen niihin oli hyvä kiivetä ja pudottautua alas pehmeälle jumppamatolle. Tämä antoi lapselle tärähdyksen tunteen, jotta hän pystyi hahmottamaan kroppansa paremmin. Ilmajoogamatolla hän sai syvätuntemusta kropastaan sekä pystyi keinumaan sillä. Renkaiden avulla hän pystyi sekä roikkumaan että kieppumaan. Lisäksi löysin matemaattiseen harjoitteluun satataulun ikeasta. Maxi hamahelmien avulla sain tehtyä toisen satataulun, jossa kaikki hamahelmet olivat jonossa. Purukoru tuli kuvioihin myöhemmin, kun motorinen levottomuus muuttui iän mukana puremiseksi.

Painopeitto hankittiin meille rauhoittamaan keskushermostoa ja helpottamaan nukahtamista. Etsimme ratkaisuja agressiivisuuden ja tunteidenhallinnan äkillisiin tilanteisiin. Painopeitto on hyvä valita painon mukaan niin, että se on n. 10% käyttäjänsä painoinen. Painopeiton käytössä on myös muistettava turvallisuusohjeet. Meillä painopeittoa on käytetty nukahtamisen ajan n. 30 min tai päivällä tarvittaessa rauhoittumiseen. Painopeittoja löytyy nykyään monesta eri liikkeestä ja ne ovat kohtuu hintaisia.

Lelut olin jo jaotellut aiemmin erillisiin kannellisiin muovisiin laatikoihin. Clas Ohlsonista olenkin löytänyt hyvät laatikot lelujen ja tavaroiden jaotteluun sekä muita käteviä ideoita aistitarvikkeiksi. Ostin sieltä esimerkiksi lampun, jossa leijailee pieniä hiutaleita sekä ledivaloja tarkkaavaisuuden hahmottamiseen. Kaiken lisäksi olen käynyt usein kirppareilla ja etsinyt sieltä ideoita. Esimerkiksi tänään löysin keskittymiseen liittyvän tyynyn lapsen pepun alle. Tämän tarkoitus on vähentää motorista levottomuutta ja auttaa lasta keskittymään paremmin ruokapöydässä.

Makuaistia helpottamaan olen ostanut erilaisia yrttejä, jotka ovat lapsen lähellä. Hän on oppinut haistelemaan ja maistelemaan niitä sekä nauttii niistä. Näiden yrttien jälkeen meille on tullut myös eteerisiä öljyjä, joissa on puhtaita luonnon tuoksuja. Esimerkiksi piparminttu ja kukkatuoksut ovat lapseni mieleen.

Meidän aistituote valikoimamme on nykyään hyvin laaja, enkä edes ole saanut tähän kuvaan mahtumaan kaikkea sitä, jota olemme lasta varten hankkineet. On tärkeää, että jokainen ostaa/hankkii/tekee materiaalinsa sen mukaan mikä heidän perheellensä on hyväksi.

Tuon vielä tulevissa blogiteksteissäni näistä tuotteista esille eri aistien mukaan miksi mikäkin on meille hankittu. Osa välineistä liittyy enemmän oppimiseen ja osa molempiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: