Muista hengittää

Kohdatessani ihmisen, jolla on stressiä kehotan hänet aina hengittämään. Hengittäminen on helposti itsestään selvyys, jota ei tule liiemmin ajatelleeksi. Stressaantuessamme kehon hengitysrytmi häiriintyy, jonka vuoksi hengittämiseen on tärkeä kiinnittää huomiota. Hengityksen kiihtyessä tulisikin keskittyä sen rauhoittamiseen. Ohessa linkki Hyvän terveyden hengitysharjoitukseen.

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/hengita-stressi-pois

Ennen lapseni diagnoosia kaupassa käyminen oli stressaava kokemus. En ymmärtänyt miksi lähes viisi vuotiaan poikani oli niin vaikea olla kaupassa. Lyhyetkin kauppareissut olivat hänelle hyvin haastavia. Muistan kuinka keskityin hengittämään kerran hyvin rauhallisesti sisään ja ulos ennen kuin toimin tilanteen edellyttämällä tavalla. Jossain vaiheessa kauppareissut helpottivat, koska osasin hengittää. Olin rauhallinen myös silloin kun lapseni oli rauhaton.

Eräs kauppareissu onkin jäänyt vahvimmin mieleeni. Olimme lapseni kanssa jo jonossa maksamaan, kun hän huomasi jäätelötiskin. Lapseni ilmoitti voimakkaalla tunteella kaipaavansa jäätelöä, ja minun tulisi se hänelle ostaa. Hengitin syvään ja kerroin, että en osta hänelle tänään jäätelöä. Annoin hänen kiukutella enkä häiriintynyt muiden katseista. Olimme jo kassajonossa ja melkein autossa mietin. Edellä oleva nainen lapsineen kehui toimintaani yhtäkkiä ja häkellyin. Lapseni tunteet ovat voimakkaat ja tämäkin jäätelötoive tuli todella voimakkaasti esille kaikille kaupassa olijoille. Lopulta saimme ostoksemme maksettua ja olimme autossa.

Hengittäminen on edelleen yksi tehokkaimmista työvälineistäni, jota käytän arjessa päivittäin. Muista siis hengittää, hymyillä ja olla rauhallinen. Se auttaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: